How-to-hike: wandelplannen voorjaar 2018 - GR57

vrijdag, maart 16, 2018


Hoewel het nog koud is, kan ik niet wachten om weer te gaan kamperen. Helaas moeten we nog tot minimaal mei wachten in verband met de operatie die Dennis aan zijn hand had afgelopen week vanwege carpaal tunnel syndroom. Maar dat we niet met de tent wegkunnen, betekent niet dat alle plannen van de baan zijn natuurlijk.

Binnenkort gaan we dan eindelijk naar de Ardennen. Dat wilden we al langer, maar ik had altijd het idee dat het niet mogelijk was om daar te komen met het openbaar vervoer. Ik ben inmiddels een illusie armer, want met de trein naar de Ardennen lijkt prima te gaan via NS International en dan vervolgens verder met de bus (even de automatische vertaaloptie van Chrome gebruiken als je frans niet geweldig of totaal afwezig is).

We gaan beginnen aan de GR57 ofwel Vallée de l'Ourthe et Sentier du Nord. De letters GR staan voor grande Randonnée of groteroutepaden. Vergelijkbaar met de lange-afstand-wandelpaden of  LAW's in Nederland. De totale route beslaat sinds augustus 2017 zo'n 370 kilometer. De GR57 start in Barchon (bij Luik), volgt de Ourthe richting Luxemburg en eindigt in Diekirch.

Ik ben twee keer eerder in het gebied rond de Ourthe geweest en destijds vond ik dat echt prachtig. Etappes plannen wordt aanzienlijk makkelijker wanneer je een tent meeneemt. Om de zoveel kilometer zit wel een camping en anders is een paalkampeerplaats, bivakzone in België, nog een optie. Maar goed, dat zit er voor ons nu dus even niet in. Wij overnachten deze keer dus heerlijk luxe. Helaas was alles in de 'normale' richting volgeboekt, dus hebben we de route omgedraaid. De planning is om van Hamoir terug te lopen naar Barchon. 62 kilometer in drie dagen. Genoeg tijd voor wat sightseeing en wat speciaalbiertjes dus. Later willen we de rest van de etappes met de tent gaan lopen.

Ik verwacht dat de uitdaging deze keer niet zo zeer in de afstand of het klimmen en dalen gaat zitten, maar vooral in navigatie en het weer. De weersvoorspellingen zijn nog niet zo best en we (nouja ik vooral) hadden bedacht dat we uitsluitend op kaart en kompas gaan lopen. De route schijnt voldoende gemarkeerd te zijn, maar ik wil beter worden in het navigeren.

Openbaar vervoer

Met de trein kun je naar Hamoir reizen vanuit Nederland en vanaf Luik gaan we ook weer terug. Treinkaartjes zijn niet heel duur. Voor de reis Zwolle-Hamoir hebben we voor twee personen totaal twintig euro betaald, voor de terugreis Luik-Zwolle hebben we acht euro betaald. Let wel, wij hebben een weekendabbonement op de trein, dus het gedeelte dat we door Nederland reizen kost ons geen extra geld.

Overnachten

De overnachtingen wijken soms van de route af en dus lopen we soms wat extra kilometers, maar dat was zonder tent eigenlijk niet te voorkomen aangezien veel ook al volgeboekt was. Ook dit keer weer alles gepland met booking.com. We starten in Hamoir, lopen de eerste dag niet heel ver en overnachten bij Xhoris. De tweede nacht overnachten we bij Engreux en de derde nacht in Luik.

Ik ben heel benieuwd en kan niet wachten!

You Might Also Like

0 reacties